Ska man bestiga ett berg i sitt liv ska man bestiga Kilimanjaro.

Inget annat berg bjuder på lika fantastiska naturupplevelser och

utsikter som Afrikas högsta!

Ska man bestiga ett berg i sitt liv ska man bestiga Kilimanjaro. Inget annat berg bjuder på lika fantastiska naturupplevelser och utsikter som Afrikas högsta! Det är en imponerande utslocknad vulkan som majestätiskt reser sig rakt ur savannen i Tanzania.

Den här Kilimanjaroexpeditionen är för er som bara nöjer er med det bästa. Expeditionsledare på turen är Annelie Pompe; en erfaren guide och duktig bergsbestigare som även har rekord i djuphavsdykning utan syrgas. Utöver Annelie har vi ytterligare två svenska guider med på turen, och på plats nyttjar vi de bästa licensierade lokala guiderna – som har bestigit Kilimanjaro ett otal gånger. Dessutom kommer vi att assisteras av både kockar och bärare. Allt för att du ska kunna känna dig bekväm och helt trygg.

Expeditionsresan tar totalt elva dagar, varav bestigningen av toppen tar sju dagar. En viktig del i en lyckad bestigning av Kilimanjaro är att inte hasta upp på hög höjd. På swahili heter receptet "pole pole" – vilket betyder långsamt. Tar man sig sju dagar för att bestiga berget i stället för fem ökar chansen att nå toppen från 40 till 95 procent. Vi kommer att vandra upp via Machame Route, som är den vackraste leden på Kilimanjaro. Den erbjuder på grund av dess moderata stigning en bra acklimatisering – om än en tuff sista dag mot toppen. Vägen upp på berget går genom Kilimanjaros nationalpark, som finns med på UNESCO:s lista över världsarv. Från savann och tropisk regnskog vandrar vi tillsammans upp till alpint klimat.

För natur- och fotointresserade är Kilimanjaro en fantastisk upplevelse, då vi under resan är omgivna av miljöer och landskap som är som tagna ur sagornas värld. Den dag vi når toppen inleds toppattacken redan vid midnatt. Under sex timmar vandrar vi i mörker med endast pannlampornas sken för att lysa upp stigen framför oss. I soluppgången når vi till slut toppen på Kilimanjaro; Uhuru Peak – som på swahili betyder "frihet".

Väl där bjuds vi på oförglömliga vyer och fenomenala fototillfällen, och glädjen är svår att förklara. Detta måste helt enkelt upplevas!

Som på alla berg är toppen bara halvvägs, och efter en stunds firande bär det av neråt igen. Vi får nu återigen stifta bekantskap med de vackra miljöerna och sakta men säkert blir det varmare och varmare.

Efter en övernattning når vi till slut Mweka Gate, som är slutstation för bergsäventyret och nationalparksgräns. Där delas ett certifikat ut som intygar att du har lyckats bestiga Afrikas högsta berg.

Efter nedstigningen avslutas expeditionen med en resa till Nairobi. Där bor vi på fina Parklands Safari Hotel och besöker den spektakulära restaurangen Carnivore – där avslutningsfesten blir ett minne i sig. Trots att 5 895 meter är en respektabel höjd är Kilimanjaro ett berg som de flesta klarar av att ta sig upp på. Du behöver givetvis en bra fysik på grund av höjden, men ingen specialutrustning och inga förkunskaper i klättring krävs.

+

DAG FÖR DAG:

DAG 1: FLYG TILL TANZANIA

Flyg till Kilimanjaro Airport, Moshi. Du anländer sent på eftermiddagen och körs direkt till fina Kilimakyaro Lodge där du har en vacker utsikt över berget.

DAG 2: MOSHI

Acklimatiseringsdag. Vi åker in till byn Moshi och gör en liten vandring.

DAG 3: MACHAME GATE, 1 800 M Ö.H.

Efter en tidig frukost åker vi med buss på skumpiga vägar till Machame Gate på 1 800 meters höjd. Vandringen går sakta uppför genom tät och vacker regnskog. Sikten vidgas först när vi når Machamelägret på drygt 3 000 meters höjd. Dagens vandring tar runt sju timmar i lugnt tempo. Vi stannar ofta för att fotografera och fylla på vätska.

DAG 4: SHIRAPLATÅN, 3 840 M Ö.H.

Nästa etapp leder brant upp till Shiraplatån samtidigt som vi lämnar regnskogen bakom oss. Stigningen denna dag är cirka 800 höjdmeter, och bergets högsta del skymtar i blickfånget. Etappmålet efter fem till sju timmars vandring är Shiralägret, som ligger på 3 840 meters höjd.

DAG 5: GREAT BARRANCO, 3 950 M Ö.H.

Vi vandrar i riktning mot toppen. Luften börjar verkligen kännas tunn vid denna höjd, men snart bär det av neråt 700 höjdmeter till dalen Great Barranco – vilket är mycket positivt ur acklimatiseringssynpunkt. Natten tillbringas på 3 950 meters höjd.

DAG 6: KARANGA CAMP, 3 900 M Ö.H.

Vandringen börjar uppför Breach Wall, och fortsätter vidare under Kibos isfält. Vi går ner i Karangadalen och tar sedan en sista brant upp till lägerplatsen Karanga Camp på 3 900 meters höjd. Den ligger på sluttningarna neråt Moshi, och vid klart väder kan vi se hela vägen ner till djungeln och Tanzanias slätter.

DAG 7: BARAFULÄGRET, 4 600 M Ö.H.

Denna dag börjar vi med att gå genom en stenöken med spännande formationer. Vägen bjuder på både branter, gröna oaser och nedförsbackar. Vi anländer i tid för lunch till Barafulägret, som ligger på 4 600 meters höjd och är baslägret före toppattacken. Vi äter sedan en tidig middag, eftersom vi ska gå upp mitt i natten. Detta är en relativt kort dag – vilket är bra inför följande dags prövning.

DAG 8: KILIMANJAROS TOPP, 5 892 M Ö.H.

Vid midnatt tar vi på oss pannlamporna för att ta oss den sista biten upp mot toppen. Leden sicksackar sig uppför till Stella Point på kraterkanten. Nu är det endast 200 höjdmeter kvar tills vi står på toppen och beundrar soluppgången. Det är bland de vackraste vyer man kan se, och vi tar förstås de obligatoriska toppfotona innan vi vänder neråt igen. Väl nere i baslägret igen, och efter några timmars vila, bär det av ner till Mwekalägret där vi firar med en god natts sömn.

DAG 9: KILIMAKYARO LODGE

Den sista vandringsdagen går genom tät skog med fantastisk grönska. Väl nere vid bergets fot åker vi tillbaka till vackra Kilimakyaro Lodge, där vi tar ett välförtjänt dopp i poolen och avslutar kvällen med en god middag.

DAG 10: NAIROBI

Bussen från Moshi till Nairobi avgår på morgonen. För att upptäcka Afrika "på riktigt" kommer vi att åka med de lokala bussarna. Vi anländer till fina Parklands Safari Hotel och tar en varm dusch innan det är dags för middagen på Carnivore. Denna spännande restaurang bjuder på en salig variation av kött – och du kan beställa allt från fläsk till krokodil!

DAG 11: SVERIGE

Vi åker till flygplatsen och reser tillbaka till Sverige med ett stort nytt äventyr i ryggsäcken.

FAKTA OM KILIMANJARO:

LAND: TANZANIA
HÖJD: 5 892 M Ö.H.
FÖRST UPP:
1889 bestegs Kilimanjaro för första gången av Hanz Meyer, Ludwig Purtscheller och Yohanas Kinyala Lauwo.
Kilimanjaro är med sina tre vulkaniska koner Kibo, Mawenzi och Shira, Afrikas högsta berg och reser sig 5 892 meter över havet.
Berget ligger i norra Tanzania och är en utslocknad vulkan. Det är även världens högsta fristående berg, det vill säga ett berg som inte ingår i någon bergskedja.

DATUM OCH PRISER

RESANS MÅL: Toppen av Kilimanjaro 5895m
DATUM: 9-20 Februari 2012
RESANS LÄNGD: 11 DAGAR
GRUPPENS STORLEK: MAX 16 PERSONER
BOENDE: Del i dubbelrum på Kilimanjaro lodge, tält under vandringen, Del i dubbelrum på Hilton, Nairobi.
PRIS: 31 500 SEK

I PRISET INGÅR:

Guidning av Annelie Pompe med svenska kollegor och afrikanska guider.
Alla aktiviteter enligt programmet
Alla måltider
All utrustning för bestigningen

I PRISET INGÅR INTE:

Flygbiljett
Reseförsäkring
Stark dryck

ER GUIDE:

Annelie Pompe är en äventyrare på många plan. Hon bestiger de högsta bergen, fridyker i hav, paddlar kajak springer långlopp och älskar helt enkelt att vara ett med naturen. Annelie har bestigt Kilimanjaro ett antal gånger och är helt övertygad om att det är Världens Vackraste berg. Närmst på hennes "äventyrs-schema" står Mount Everst bestigningen, Annelie kommer i Mars 2011 resa till Mount Everest, där hon gör toppförsöket i slutet på Maj. Till sommaren börjar nästa uppladdning inför VM i fridykning i September, och senare rekordet i no-limit fridykning som ska gå av stapeln under november 2011.